Gå till innehåll
Svenska Dartförbundet
Svenska Dartförbundet

Dartförbundet

Svenska Dartförbundet är ett specialidrottsförbund (SF) i riksidrottsförbundet Länk till annan webbplats.

Den organiserade dartverksamheten i Sverige är indelad i 7 specialdistriktsförbund (SDF) utifrån en geografisk indelning.

Förbundsstyrelsen (FS) består av 5 ledamöter och 4 suppleanter som väljs vid en förbundsstämma varje år. FS och samtliga SDF bildar organisationen Svenska Dartförbundet (SvDF). FS och SDF-ordförande i SvDF samarbetar om verksamheten och träffas kontinuerligt i sk. Ordförande konferenser.

Förbundsstyrelsen har ansvaret för tävling och serieverksamhet på Nationell nivå. Där ingår riksserien som är SvDF´s nationella serie.

Svenska Mästerskapen arrangeras varje år och kommer att arrangeras av Upplandsdartförbund 2021 tom 2024. Tävlingen innehåller flera olika klasser.

Sverige arrangerar en internationel tävling som heter Swedish Open. Den spelas varje år i augusti i Malmö på Scandic Triangeln. Förbundsstyrelsen ansvarar för Swedish Open tillsammans med en tillsatt tävlingsorganisation för just Swedish Open.

Vanligast förekommande spel inom den organiserade verksamheten är 501

Spelregler för dart

Den vanligaste formen på en darttavla är den som har formen som en rund klocka, har cirklar inristade och är uppdelad i tjugo segment med numren ett till tjugo utlagda på ett slumpmässigt sätt, som trots allt är ett uttänkt system. ”Bull’s eye” är den svarta cirkeln i mitten av darttavlan.

De vanligaste dartspelen är 501 och 301
I spelet 501 startar spelaren med 501 poäng och måste minska ner sina poäng ner till noll. Varje spelare kastar tre dartpilar och varje gång han träffar så dras summan av poängen ifrån de ursprungliga 501 poängen. Bull´s eye räknas som 50 poäng och ringarna utanför räknas som 25 poäng. Den spelare som först når ner till noll poäng är vinnare. Men spelet kan endast avslutas när någon träffar dubbelfältet eller Bull´s eye.

Spelet 301 spelas på samma sätt som 501 med enda skillnaden att man börjar på poängen 301 istället för 501.

Seriespel SDF

Stockholms- Uppsala- Göteborgs- och Malmöregionen har seriespel varje vecka, dock ser dessa serier lite olika ut. Är man intresserad av att spela dart i seriespel behöver man vara registrerad i en förening.

Disciplinära frågor

SvDF har en disciplinnämnd och där sitter ledamöter som väljs varje år på förbundsstämman. I nämnden hanteras ärenden som rör tävlingsverksamheten av aktiva. När det gäller disciplinära ärenden på föreningsnivå så hanteras det av FS.

Publicerad: 2022-11-15

Senast uppdaterad: 2022-12-07

Författare: Dejan Nedanovski

Sponsorer

Postadress

Guldgubbegatan 5 E

43433 Kungsbacka


Kontakta oss

070-9501521

kansli@dart.se