Gå till innehåll
Svenska Dartförbundet
Svenska Dartförbundet

Spelregler för dart

Den vanligaste formen på en darttavla är den som har formen som en rund klocka, har cirklar inristade och är uppdelad i tjugo segment med numren ett till tjugo utlagda på ett slumpmässigt sätt, som trots allt är ett uttänkt system. ”Bull’s eye” är den svarta cirkeln i mitten av darttavlan.

De vanligaste dartspelen är 501 och 301
I spelet 501 startar spelaren med 501 poäng och måste minska ner sina poäng ner till noll. Varje spelare kastar tre dartpilar och varje gång han träffar så dras summan av poängen ifrån de ursprungliga 501 poängen. Bull´s eye räknas som 50 poäng och ringarna utanför räknas som 25 poäng. Den spelare som först når ner till noll poäng är vinnare. Men spelet kan endast avslutas när någon träffar dubbelfältet eller Bull´s eye.

Spelet 301 spelas på samma sätt som 501 med enda skillnaden att man börjar på poängen 301 istället för 501.

 

Seriespel och tävlingar

Svenska dartförbundet har en nationell serie som heter riksserien. Man har ett antal rankingtävlingar som vanligtvis arrangeras av ett av de 7 SDF (specialidrottsdistriktsförbund) som finns. Svenska dartförbundet arrangerar varje år Svenska Mästerskapen samt en internationell tävling, Swedish Open.

Varje SDF har eget seriespel och rankingtävligar. Man genomför ett distriktsmästerskap varje år och man deltar i Sweden Cup som är en tävling mellan distrikten, där man korar mästare i distriktslag.

Stockholms- Uppsala- Göteborgs- och Malmöregionen har seriespel varje vecka, dock ser dessa serier lite olika ut. Är man intresserad av att spela dart i seriespel behöver man vara licensierad medlem i en förening.

Publicerad: 2022-02-23

Senast uppdaterad: 2023-04-28

Författare: Simon Tollstern

Sponsorer

Postadress

Guldgubbegatan 5 E

43433 Kungsbacka


Kontakta oss

070-9501521

kansli@dart.se